maalvakt_header

Axel tar hånd om alle målvaktene i Nidaros Hockey

Axel tar hånd om alle målvaktene i Nidaros Hockey

Målvaktstrener Axel Feichter (27) lå ikke på latsiden selv om restriksjonene gjorde ting utfordrende. 

 

Den 27-årige svensk-østerrikeren er den som har hovedansvaret for alle målvaktene i Nidaros Hockey. Både A-lagets målvakter og juniormålvaktene nyter godt av ekspertisen til Axel, og i forrige uke måtte de, som alle andre, ty til uteisen for samles til trening. Vi tok en prat med treneren for å blant annet finne ut litt om ståa blant målvaktene i klubben.

I en uke per måned tar Axel turen fra Stockholm til Trondheim for å tilbringe syv fulle dager med målvaktstalentene i Trondheim. Her ligger man ikke på latsiden, og tiden brukes godt både på og utenfor isen. Axel overtok jobben etter Karl Malmquist som gjorde seg såpass bemerket at han ble ønsket i den sveitsiske ligaen. Det var «Kalle» selv som satte klubben i kontakt med Axel som en anbefaling.

Den aktive spillerkarrieren til Axel Feichter tok slutt i ung alder av flere grunner, men etter et par måneder uten ishockey ble savnet for stort og motivasjonen kom tilbake. Dog ikke på spillersiden, men heller ønsket om å bli trener, et yrke som alltid hadde fascinert han. Han ble tidlig kjent med Björn Bjurling (blant annet tidligere norsk mester med Vålerenga), og siden den gang har disse to jobbet tett sammen.

Nå jobber han altså hjemme i Stockholm i tillegg til at han en uke per måned er i Trondheim for å ta seg av målvaktstalentene her, og han liker det han ser.

«Det er mange interessante målvakter i Nidaros. På A-laget har vi blant annet to målvakter i hver sin posisjon i karrieren hvor Adam Lindholm spiller sin første sesong på seniornivå, mens Peter Vincent Strøm er den rutinerte som har erfaring fra spill på høyt nivå.»

Men hva er styrkene til de to førstelagsmålvaktene?

«Adam er veldig moden og strukturert i spillet sitt. Det er alltid en omstilling fra junior- til seniorhockey, og akkurat nå trenger han rett og slett bare å få med seg erfaringen. Peter på sin side er i en bra målvaktsalder, og bygger mye av spillet sitt på å være posisjonsterk og det å bruke de gode hendene han har. For hans del gjelder det å styrke det allerede solide grunnspillet sitt, og i tillegg bli trygg på isen.»

Det er ikke bare A-lagets målvakter som nyter godt av besøket til Axel. Også juniormålvaktene får hjelp med detaljer.

Hva så med juniorstallen?

«På juniorsiden finner vi mange interessante og ambisiøse målvakter som er klare for å jobbe hardt for sin egen utvikling. Sist uke samlet vi faktisk alle målvaktene i klubben, fra U16 til A-laget, og hadde en felles teoriøkt med etterfølgende ispass på utebanen. Målet med det er å fjerne skillet mellom lagene, og la de yngre målvaktene lære av de eldre, og få de til å forstå at det ligger mange timer trening bak enhver fremgang. I slike tilfeller bistår både Joakim Wiberg og Lars Strand med stor kunnskap rundt målvaktsspillet.»

Er det noe du ser som er særegent for trønderske målvakter? Noe som er unikt for målvakter her i byen?

«Godt spørsmål! Jeg ser vel ingenting som er direkte unikt for trønderske målvakter, men generelt sett bør man som målvakt alltid jobbe med skøyteteknikk, blikk og det å lese spillet. Målvaktene i Nidaros Hockey har meget god tilgang på alle mulige kanaler for å se dyktige målvakter i aksjon, enten det er i NHL, SHL eller på det norske landslaget. Personlig tror jeg det handler mye om å se andre lykkes, og på den måten forstå at det er mulig å ta seg videre. I Norge er det en fin målvaktskultur og har den siste tiden hatt gode eksporter som Lars Haugen, Lars Volden, Henrik Haukeland og Jonas Arntzen som alle har lykkes med å etablere seg utenfor landets grenser. Nå er det på tide å ta vare på denne utviklingen å få frem et par sterke navn til. Gjerne fra Trondheim.»

Sportssjef Martin Jansson er ansvarlig for å ha hentet Axel til klubben, og han er godt fornøyd med jobben landsmannen har gjort med målvaktene.

«Axel er en veldig engasjert og profesjonell trener. Han har erfaring fra høyt nivå som spiller, og dette tar han med seg inn i trenerjobben. Ingenting overlates til tilfeldighetene, og han er veldig nøye på detaljer. Selv om han «bare» er her syv dager i måneden legger han ned ekstremt mange timer når han først er her, og i forberedelsene. Det er ikke sånn at han bare jobber med dem når han er tilstede, men han har også videosamtaler med de når han er hjemme i Sverige for å hele tiden holde kontakten. Utenfor isen er han også et fantastisk menneske som bryr seg om sine medmennesker, er punktlig og har alltid et smil om munnen.»

Rutinerte Peter Strøm har også bare gode ord å si om sin nye trener.

«Axel er ganske lik «Kalle» i måten de jobber på, men Axel er nok hakket mer intens, på en positiv måte. Han er en meget dyktig trener og en likandes kar som jeg personlig har fått en god tone med i alle fall. Han kommer alltid med en god plan på treningene våre, og både jeg og de andre målvaktene skulle veldig gjerne hatt han her hele tiden. Det er godt å få litt synspunkt fra andre som skjønner målvaktposisjonen, og vi får litt mer fokus på detaljer når det er dedikerte målvakttreninger, hvor det dessverre kommer litt i andre rekke på de vanlige treningene.»

Axel har kontrakt ut denne sesongen med Nidaros Hockey, men både han selv, sportssjef Jansson og målvakt Strøm uttrykker alle et ønske om at samarbeidet skal fortsette utover dette.

«Ja, så har’n fått sæ nytt favorittband som æ tar litt av æren for» poengeterer Strøm helt på slutten.

Alle som kjenner Peter Vincent Strøm vet at han er en Trondheimsfantast mer enn noen så det er nok ingen stor overraskelse for noen at Axels nye favorittband er DDE.

SISTE NYTT

– Føler meg som hjemme

LES MER

17. mai feiring i stil

LES MER

– Kan forvente intensiv hockey

LES MER