Trobe Frem

Portrett av Nidaros sin fystrener – Ole Thomas Trobe

Portrett av Nidaros sin fystrener – Ole Thomas Trobe

Den tidligere basketballspilleren og performance treneren, Ole Thomas Trobe, ble del av Nidaros Hockey ved en tilfeldighet, men i dag er han Norges eneste sertifiserte Hockey Performance Specialist. I uken før jul fikk vi et innblikk i hans arbeid under fystester for U18 Elite-laget – et besøk preget av god stemning, imponerende resultater og en bjelle som ringte nesten konstant for å markere nye rekorder.

Fystrening har alltid vært en viktig del av ishockeyen i og med ishockeyens fysiske og intense spill. Dagens ishockey har derimot økt kravene til bredden i den fysiske standarden betydelig. Det er økt krav til speed og power samtidig som spillerne må besitte en motor som tåler alle bytt med høy intensitet, og fysikk som tåler alt fysisk spill. Nidaros Hockey har hatt et høyt fokus på den fysiske standarden over tid, og sentralt i denne jobben er klubbens fystrener og nå Hockey Performance Specialist, Ole Thomas Trobe.

Fra basket til ishockey

Tre ganger i året utfører juniorspillerne fysiske tester for å måle progresjon og status knyttet til fystreningen. Periodene er august, desember og april. Vi tok turen innom og besøkte Trobe, Kristin Lie og istrenerne under desembertestene. Trobe er en fokusert person under sine økter, men vi fikk klemt inn noen spørsmål mellom testene.

Trobe i styrkerommet i Leangen
Ole Thomas Trobe er kjent for å skape fokus under øktene. Det er alltid en munter atmosfære, men utøverne vet at når det er trening så må fokuset være nærværende.

– Du har vært i klubben i flere år, men ikke alle lesere kjenner til deg. Kan du beskrive litt din bakgrunn?

Jeg har drevet treningssenter innen funksjonell trening og performance på full tid siden 2012, og jobbet innen bransjen siden 2009. Av idrettsbakgrunn så har jeg spilt Basketball på nasjonalt nivå, etter å ha tilbrakt mye tid i USA innen basketball som yngre så ble jeg inspirert av hvor langt foran de var på performance trening så dette var noe av inspirasjon til å jobbe med det etter at jeg la opp.

– Kan du beskrive dine oppgaver knyttet til klubben?

– Mine oppgaver er å lage fullt treningsopplegg for alle lag i Nidaros, dette innebærer full off-season og in-season opplegg i styrkerom og barmark (spenst/hurtighet/kondisjons). Her prøver jeg å minst få vært med alle lag 2 ganger i uken slik at jeg får fulgt opp alle. Tett oppfølging er viktig da alle har litt ulike behov.

Kristin Lie
Det er mange fysøkter når man driver flere juniorlag innen ishockey. Med i teamet knyttet til fystrening har vi også Kristin Lie. Hun har masterutdanning innen treningsfysiologi og bred erfaring som fystrener.

Testresultater på internasjonalt nivå.

Under vår tur innom styrketreningen var det tydelig at stemningen var god. Trobes fystrener kollega, Kristin Lie, og istrenerne var alle til stede for å pushe. Testene ble utført iht NIHFs testbatteri (se faktaboks). Dette er et testbatteri hvor hensikten er å måle hvordan utøverne ligger ann mot et internasjonalt nivå relatert til sin alder. Det er en skala fra rød (under godkjent) til grønn (mer enn godkjent). Under vårt besøk havnet merparten på grønt nivå.

Vi ble vitne til mange personlige rekorder under vårt besøk. Tross at spillerne er midt i sesong, så er det tydelig at så godt som alle spillerne har hatt stor fremgang.

Fystester benyttes for å måle den fysiske prestasjonen på spillere og lag. Den er ment å måle egenskaper som har betydning for prestasjonen i ishockey. Først og fremst er det et mål for å måle individuell progresjon over tid, men det er også for å objektivt måle på kryss av lag og kvalitetssikre mot andre miljøer.

I Norge skal alle juniorklubber i Eliteserier teste mot NIHF sitt testbatteri. Dette er et testbatteri utviklet av NIHF sammen med Olympiatoppen og er ment å sette nivå på hvor de beste i verden ligger. Testene tester eksplosivitet, styrke og utholdenhet. Testresultatene er delt opp i fargene rød, gul, blå og grønn. Rød er ikke godkjent, mens grønn betyr prestasjon på øverste internasjonale nivå.

Det finnes mange ulike tester utover de som er en del av NIHF sitt testbatteri. Nidaros A-lag har egne tester, hvor også bevegelighet er en sentral del. Det meste kjente testprogrammet finner vi nok under NHL Combine. Denne har litt ulike tester og måleenheter, men flere av testene er lik det norske testbatteriet. Dette er spesielt interessant for her samles alle de beste utøverne i verden hvert år. Vi så under 2024 NHL Combine at de norske utøverne Stian Solberg og Michael Brandsegg-Nygård klarte seg meget bra. Vi ser også at de utøverne i Nidaros som har høyest fysisk standard ligger helt i det øverste skiktet relatert til NHL Combine. Noen ville nok til og med ligget helt på topp på enkelte av testene.

Norges eneste Certified Hockey Performance Specialist

I desember fikk Trobe diplom og bevis på fullt gjennomført program hos HockeyTraining.com. Dette resulterte i at han nå kan kalle seg Certified Hockey Performance Specialist.

Kan du beskrive hva som kreves for få kunne kalle seg en Certified Hockey Performance Specialist?

– Når jeg fikk ansvaret for å sette opp komplett opplegg før 2022/23- sesongen, så begynte interessen min virkelig å ta av for å lære mer om hvordan en hockeyspiller trenger å trene for bli best mulig – og for å kunne gi det beste produktet jeg klarte. Jeg søkte lenge etter noen som hadde utdanning innen dette, men det var lite å finne her i Europa. I USA og Canada så var det noen som hadde ulike veldig korte kurs, men som ikke gir veldig bred plattform. Det var før jeg kom over HockeyTraining.com som tilbydde en meget profesjonell pakke, så da var det bare å bruke litt sparepenger og sette igang.

Trobe er begeistret for nivået og omfanget av utdanningen.

Opplegget deres har helt klart vært det beste innen performance utdanning jeg har vært borti. Deres øye for detaljer innen sporten opplever jeg var eksepsjonell. Her kunne jeg kjøre mitt eget tempo siden alt var på nett, så da var det bare å komme igjennom alle moduler og foredrag og podcaster mens man hadde fritid. Hele opplegget tok ca 1år å bli ferdig med siden det var såpass omfattende og det måtte gjøres utenom jobb.

Portrett av Trobe
Ole Thomas Trobe ble nettopp Norges eneste Hockey Performance Specialist. Det er ikke mange rene utdanningsprogram innen fystrening for ishockeyspillere, men hos HockeyTraining.com har de tatt fram et program spesialisert for performance trenere rettet spesifikt mot ishockey.

I 2020 lanserte HockeyTraining.com den første hockeyspesifikke treningssertifiseringen noensinne med mål om å dele sitt forskningsbaserte pensum, verktøy og databaser. Dette slik at trenere og instruktører på egen hånd skal kunne lage hockeyspesifikke treningsprogram som holder ypperste nivå.

Kurset har omfattende kursmateriale og krever bestått eksamenen for å bli sertifisert som Hockey Performance Specialist.

For de som ønsker å utforske mer, så finnes flere artikler fra HockeyTraining.com her: https://hockeytraining.com/articles/

Treningsfilosofi i Nidaros

– Kan du beskriv litt treningsfilosofien til Nidaros Hockey mtp fystrening?

– Spillestilen til Nidaros har alltid vært en rask og aggressiv stil, og hockey har jo også forandret seg mer mot det i det siste der spillere er raskere på isen enn noen gang. Da gjelder det å bygge opp en sterk relativ styrke og fokus på eksplosivet. Mobilitet er å en viktig del av dagen til en hockeyspiller, slik at de kan komme inn i riktige posisjoner både i styrkerommet og på isen. Dette er nødvendig slik at vi får fullt utbytte av våre treninger.

Trobe i samtale med en av spillerne
Trobe i samtale med en av juniorspillerne som har fått testet nivået på A-laget. En høy fysisk standard er helt essensielt for å kunne prøve seg på senior-hockeyen. Flere av spilleren vi møter utrykker at Trobe har noe eget i seg ved å få fram den ekstra motivasjonen under øktene.

Det er stor treningsbelastning på spillerene, spesielt på U18 og U20. Flere går på toppidrettsgymnaset ved Strinda, og hockeyspillere er nok blant de på spisset toppidrett som tilbringer flest timer i sin treningsarena. Dette betyr at en må ha en fysisk standard hvor en tåler mengden, og ikke minst unngår skader. Ishockey beskrives av mange mer som en kollisjonssport enn kontaktsport. Derfor forklarer Trobe at det viktig at spillerne er så godt rystet mot dette som mulig. I tillegg til hurtighet, agility, utholdenhet og styrke, så er det viktig i programet at støttemuskulaturen og kjernen får tilstrekkelig fokus.

– Å kunne få et optimalisert fystreningsprogram fra en så tidlig alder som vi gjør i Nidaros er noe jeg selv skulle ønske jeg hadde når jeg var yngre. Det er svært få i Norge som gir muligheten til å gi alle lag i organisasjonen et så struktrert og målrette opplegg for å kunne bli så god som mulig som vi gjør her. Bare det å få lære hvordan man løfter med god teknikk er noe alle kan ta med seg videre i livet om de skulle bli proff eller ikke.

Trenden innen ishockey har vært at spillerne må opprettholde utholdenhet og styrke, men bli enda råere på speed og power. Nord-Amerika har vært gode på nettopp speed og power de senere år. Trobe føler derfor hans Nord-Amerikanske utdanning har gitt ham en solid plattform og at han ser resultat hos spillerne.

 – Jeg vil si vårt nivå ligger meget høyt mot nasjonalt nivå med tanke på alle de gode resultatene jeg har sett. Utviklingstrappa tar utgangspunkt i internasjonalt nivå, og når de fleste er på grønt nivå kan vi være trygge på at vi gjør mye riktig.

Full action i styrkerommet
Ingen tvil om at det var mye vilje under fystestene. Imponerende push og støtte fra egne lagkamerater for å kunne få ut den ekstra lille styrken.

Norsk ishockey har tatt grep det siste året med å lansere prosjekt «Robust» siden trenden til fystrening i Norge nok har vært på vei nedover. Trobe er glad for at fystrening får en enda større del av norsk ishockey og at alle klubber kan få bedre forutsetninger knyttet til fystrening.

– I prosjekt «Robust» så er jeg også medlem i en Mastermind-gruppe der vi har jevnlige digitale møter der vi diskuterer våre egne filosofier og prosjekter som sådan. Filosofiene bak «Robust» er meget likt vårt opplegg, men Robust har nok et betydelig mer generelt opplegg hvor fokus er enkelhet. Ikke alle har dedikerte fystrenere, og dette betyr at også de uten så mye treningsbakgrunn relativt enkelt kan gjennomføre økter med bra kvalitet.

– Siden vi har dedikerte fystrenere i Nidaros så har jeg mulighet å sette opp et mer tilpasset opplegg. Dette sikrer bedre oppfølging med alle underveis. Her er kommunikasjonen med trenere på isen viktig slik at vi er enige med hva de trenger og hvor mye totalbelastning (is og barmark) som blir gjort slik at spillerene kan yte best på isen (som er det viktigste med
in-season trening)
.

– Hvordan er treningskulturen i klubben? Har det vært endringer senere år?

– Treningskulturen i klubben nå er virkelig på vei til å bli ledene i Norge vil jeg si. De som nå er U18 og U20 har jeg jobbet med siden de var U15/16 spillere og de har virkelig lagt ned det harde arbeidet som nå har blitt vår nye kultur. Systematisk jobb fra tidlig alder gir resultater og det vises blant annet i hvor mange som nå får sjansen på A-laget av de yngre.
Med A-laget som motor og deres spillere som inspirasjon for de yngre så vil dette bare bli bedre og bedre for hvert år som går.

Billedkollage

Ny standard lagt

Med sin unike kombinasjon av idrettserfaring, utdanning og engasjement har Trobe satt en ny standard for fystrening. Hans arbeid i Nidaros Hockey viser hvordan dedikasjon til detaljer gir resultater som holder internasjonalt nivå. Fasilitetene i Leangen idrettspark er ypperlige for fystrening, og Trobe påpeker at det er ingen grunn til at Nidaros ikke bør hevde seg helt i toppen når det kommer til den fysiske standarden. Nok mat og søvn er nok det som begrenser mer enn fasiliteter og treningsprogram.

– Mitt mål er å hjelpe spillerne til å bli den beste versjonen av seg selv, enten de blir profesjonelle hockeyspillere eller tar med seg gode treningsvaner inn i livet utenfor isen, avsluter Trobe.

SISTE NYTT

Jubileumsåret – et rekordår

LES MER

Frivilligsamling hos Chill Charlie

LES MER

Velkommen på laget, Abacus IT

LES MER