Bedre sommertrening, større treningsgrupper og individuell videoanalyse er noen av grepene som er tatt før årets sesong for Nidaros U18 og U21 Elite. Sammen tror junior-trenerne at dette skal gi både spillere og lag en spennende og utviklende sesong.

U21 tar imot Vålerenga hjemme til sesongstart 21.september. Samme helg møter U18 Skien til sine første kamper. Dagene og ukene går fort fremover nå. Når vi treffer de tre juniortrenerne i det spartanske trenerrommet i Leangen Arena, er det derfor høy aktivitet rundt omkring, med løping i gangene, spørsmål om utstyr, planlegging og forberedelser til sesongen 2019-2020 som snart er i gang.

– Alle gleder seg til sesongstart, sier U18 hovedtrener Mattias Olsson, sammen med trenerne Kenneth Madsø og Martin Fossli på U21. Etter at U16-laget dessverre ble trukket, har trenerne funnet en ny struktur for juniorarbeidet i Nidaros.

– En konsekvens av at vi måtte trekke U16, er to større og mer robuste treningsgrupper på junior, som gjør det lettere å ha rundt 20 på hver trening og alltid nok spillere til kamp. Det gir både kvalitet i treningsarbeidet og konkurranse om plassene, sier Mattias Olsson.

43-åringen med bakgrunn fra juniorlaget i Brynäs, og en lang rekke år som trener i Sverige og Norge, sier at han jobber med ei positiv og engasjert U18-gruppe.

– Jeg kjenner mange av spillerne fra før og det er absolutt ei gruppe som er motivert for å utvikle seg til å bli bedre spillere og bedre mennesker. Helheten er viktig, sier Mattias.

Det er stor aktivitet i Leangen ishall hvor alle gleder seg til sesongstart

Sommertrening med kvalitet

Foruten store og robuste treningsgrupper, så har det i år vært ekstra sterkt fokus på kvalitet i sommertreningene. Mange av gutta melder at de sjelden eller aldri har trent så godt om sommeren, noe som skal bidra til å gjøre dem bedre rustet før møtet med de andre norske elite-juniorlagene. Videre så skal det i år brukes godt med tid på videoanalyse og mye en-til-en kommunikasjon med spillerne, for å løfte hver enkelt opp til neste nivå.

– Alle har godt av direkte tilbakemelding, selv om det for eksempel kan være tøft å se egne feil på video. Men vi tror en strukturert bruk av video, sammen med gode samtaler, vil løfte spillerne i år, sier Kenneth Madsø. 28-åringen kom tilbake til Trondheim før forrige sesong, etter skole, jobb og spill på Lillehammer i en årrekke.

– Jeg tror jeg har mye å bidra med i å vite hva som kreves for å ta steget helt til topps. Mange av spillerne våre er ambisiøse og ivrige, og det er avgjørende at de skjønner hva som kreves, sier Kenneth.

Fokus på spillerutvikling

Når det gjelder målsetninger for årets sesong, så settes de opp i en løpende dialog med sportslig ledelse i Nidaros Junior. En sentral målsetning for begge lagene er likevel spillerutvikling, og med det; å utvikle både den fysiske og mentale biten av det å være hockeyspiller.

– Med såpass store treningsgrupper, og med konkurranse om plassene, er det viktig at vi klarer å skape gode holdninger blant gutta og samtidig legge til rette for at spillerne pusher hverandre. Dessuten endrer mange av gutta seg mye fysisk og mentalt i U21-peroden, sier Kenneth Madsø på U21.

– Det vi kan bidra med aller mest er å påvirke treningshverdagen deres og forberede dem på hva som kreves for å utvikle seg videre, sier Martin Fossli, som tross sine bare 23 år, har flere år bak seg som spiller og trener i Asker og Trondheim. Han studerer ved siden av og trives godt i trøndersk hockey.

Juniorlagene teller rundt 50 spillere ved inngangen til denne sesongen. I tillegg til juniorlagene, er mange av spillerne også elever ved Strinda hockeygymnas – et tilbud som er unikt i Norge med tanke på fire-årig løp og muligheten for yrkesutdanning. Mattias Olsson jobber også i en andel for Strinda, i tillegg til at han skal bidra på Nidaros sitt a-lag og kretslaget for Trøndelag.

– Den tette koblingen mellom lag og skole er utrolig viktig for trøndersk hockey. Det betyr at vi kan tilby et faglig opplegg som et godt alternativ til klubber på østlandet, sier Mattias Olsson.

Junior Elite hadde engasjert Trondheim Atletklubb for å bistå med sommertreningen i år.

Trønderhockey i Get

Øverst i den trønderske hockeystigen finner man a-laget i Nidaros. Der er det allerede en del unge spillere, og spesielt U21-trenerne tror det vil bli muligheter for flere ungdommer i årets sesong.

– Siden spillerutvikling er så viktig for oss, vil jo hospitering og spill i a-laget for våre spillere, være viktige suksesshistorier, sier Kenneth Madsø.

Alle trenerne er enige om at hele hockeymiljøet i Trondheim må stå sammen om å bidra til at byen igjen får et Get-ligalag.

– Det er utrolig viktig for at spillerne skal ha noen å se opp til. På sikt vil også et Get-lag bety at det blir lettere å holde på spillere og andre ressurser i Trondheim, mener Fossli.

– Et lag på øverste nivå vil øke interessen i hele miljøet, mener Olsson.

– Uten et lag i Get-ligaen er det dessuten vanskelig å få folk til å forstå hva som kreves for å gå helt til topps som spiller i Norge. Get-ligaen blir litt fjern for mange og det er ikke positivt på sikt. Nå håper vi at arbeidet vi gjør, og det som gjøres i hele hockey-Trondheim, etter hvert skal føre trøndersk hockey tilbake til toppen.